Energiefabriek vermomd als bedrijfsgebouw

Tom de Hoog | CONTEXT interviewde een trots ontwikkelteam

E-Units Arnhem dakopstelling pv (foto: Geyer)

Op een bedrijventerrein aan de Neder-Rijn in Arnhem staat een gloednieuw energieleverend bedrijfsgebouw te glimmen in de zon. Dat is mooi, want op het dak liggen 2.600 pv-panelen. Niet al die kilowatts zonne-energie zijn direct nodig voor de toekomstige huurders, dus is er accu-opslag voorhanden en een transformator die linkt met het elektriciteitsnet. Binnenkort komen er nog twee windmolens bij en dan kan deze ‘energiefabriek’ volop gaan draaien. Techniek als basis voor een duurzaam verdienmodel.

Samenwerken scoort

Waar komt het idee vandaan? Welke uitgangspunten waren er? Wat bepaalde de keuze voor de techniek? Wat is het verdienmodel? Tijdens een interview met de ontwikkelaar, de technisch specialist en een leverancier van hoogwaardige componenten wordt duidelijk wat samenwerken echt betekent om tot een fraai resultaat te komen.

Idealisten en realisten

Prtojectontwikkelaar Carten Hesz vatte het goed samen: ‘Zet je alleen maar idealisten aan tafel voor een project als dit, dan kom je er niet. Er moet ook een realist zijn die ervoor zorgt dat aan alle voorwaarden voor een economisch haalbaar project wordt voldaan. Dat hebben wij gedaan: Teslandi.Pro en hun partners – o.a. Geyer – hebben de kennis, wij als ontwikkelaar zijn de realist.’

Lees het hele artikel dat werd gepubliceerd in E&W Installatietechniek van Techniek Nederland.