Slim bezig

Accu-opslag thuis heeft nog niet veel ‘volgers’. Logisch, want er is nog steeds de salderingsregeling die pv-panelen zo lekker betaalbaar maakt. Maar dat feestje is straks over en dan wordt energie opslaan op accu’s lonend. De industrie loopt zich warm en gemeenten ondersteunen proefprojecten. Ook huiseigenaren zijn al slim bezig. Tom de Hoog | CONTEXT schrijft daarover in opdracht van Techniek Nederland.

Slim bezig in Rotterdam

Zo interviewde Tom de Hoog | CONTEXT huiseigenaar Filip van Hoeckel. Hij is is een van de vier inwoners van Rotterdam die meedoet aan een praktijkproef van de gemeente. ‘In mijn woonwijk kwam ik in contact met een expert voor duurzaamheid. Die vertelde mij over dit proefproject voor het plaatsen van accu’s voor energieopslag. Omdat ik sowieso zonnepanelen wilde aanschaffen en het ook de leverancier was die ikzelf al had geselecteerd, besloot ik mee te doen.

Gegevens verzamelen voor versnellen energietransitie

De panelen en de accu’s zijn vorig jaar in mei geplaatst.’ Paul van der Ven, van installateur Solar-Box geeft toelichting op het proefproject: ‘Wij zijn door de gemeente Rotterdam en de Woonwijzerwinkel aldaar gevraagd om voor dit proefproject de installatie te verzorgen. Het doel is om gegevens te verkrijgen over de werking, opbrengst en mogelijkheden van dergelijke systemen. De gemeente Rotterdam verzamelt onder onze leiding de gegevens en analyseert deze voor de betrokken partijen.’ De praktijkproef is een van de 37 projecten die Rotterdam is gestart om de energietransitie te versnellen en wordt gesubsidieerd door de Europese Commissie.

Lees hier het artikel: ervaring opdoen met energieopslag